Randstad draait in veel markten matig door de zwakke economie. Bestuursvoorzitter Jacques van de Broek keek bij de kwartaalcijfers dan ook vooral naar waar Randstad wel goed gaat en zei veel te verwachten van de ontwikkeling van activiteiten voor Enterprise klanten, de echt grote ondernemingen.
Bij de derde kwartaalcijfers werd duidelijk dat Randstad de gevolgen van de handelsoorlog en brexitonzekerheid nog steeds voelt. In alle Europese markten en Noord-Amerika was het derde kwartaal sprake van omzetkrimp. Alleen buiten deze markten, zoals in landen als Japan en India groeit de omzet.
Hierop heeft Randstad zelf niet zoveel invloed. Het kan proberen het beter te doen dan de markt en ondertussen scherp op de kasstromen te letten, maar uiteindelijk is het ook wachten op betere tijden.
Nieuw onderdeel: Randstad Enterprise Group
Bestuursvoorzitter Jacques van den Broek vroeg in een call met analisten dan ook aandacht voor stappen die Randstad zet met het bedienen van de zogenaamde Enterprise klanten. Het bedrijf heeft een apart onderdeel gecreëerd binnen de onderneming onder de naam Randstad Enterprise Group. Hieronder valt onder meer Randstad Sourceright.
Sourceright is een aanbieder van zogenaamde MSP- en RPO-diensten. Daarbij neemt het concern ondernemingen een groot deel van het wervingstraject uit handen. In plaats van de situatie dat bedrijven zelf nog recruiters in dienst hebben en eigen softwaretools gebruiken, maken ze dan gebruik van recruiters en tools van Randstad Sourceright. In het derde kwartaal boekte de dochter 6 procent omzetgroei, duidelijk beter dan de rest van de onderneming.
Van den Broek legde in een analistencall uit wat de gedachte is met Randstad Enterprise Group. “Hiermee bedienen we grote klanten over de hele wereld. Deze klanten maken zich zorgen hoe ze talent kunnen binnenhalen, hoe ze hun mensen gaan omscholen voor de toekomst en hoe ze technologie kunnen gebruiken.” Het gaat hierbij om bedrijven die per jaar minstens een half miljard dollar uitgeven aan het inhuren van personeel.
Complete dienstenaanbod mobiliseren
De topman denkt dat Randstad deze klanten kan ontzorgen. “Wij mobiliseren ons complete dienstenaanbod richting deze klanten. We helpen ze met de vraag hoe ze hun personeelsbestand kunnen inrichten, nu en in de toekomst. Dit is zeer zeker een investeringsdomein.”
Eerder dit jaar werd Rebecca Henderson, de CEO van Randstad Sourceright, al benoemd in de Randstaddirectie. Zij is daar verantwoordelijk voor Randstad Enterprise Group. Daarnaast heeft Randstad Enterprise Group, getuige LinkedIn, sinds augustus een CFO en sinds deze maand COO.
Wat precies de status is van Randstad Enterprise Group is desondanks niet helemaal duidelijk. Is het een omzetcategorie die in de plaats komt van Global Businesses, of is het eerder een concept richting klanten? Van den Broek schiep daarin geen helderheid.
Hij maakte echter wel duidelijk dat hij hoge verwachtingen heeft van de ontwikkeling van deze markt. De bestuursvoorzitter maakte de vergelijking met de activiteiten in de landen die Randstad schaart onder de ‘rest van de wereld’. De omzet hieruit is sinds 2013 met circa een derde gegroeid en het is op dit moment het onderdeel dat compenseert voor de activiteiten in Europa en Noord-Amerika.
Zo wordt Randstad geleidelijk steeds meer een organisatie die de processen die met werk te maken hebben organiseert voor zijn klanten. Mogelijk krijgt het dan ook meer spreiding om de gevolgen van macro-economische ontwikkelingen te dempen.